دستور ساخت مواد زیست آزمایشگاه

ساخت وبلاگ
روش تهیه تنتور یــد:

ده گرم یـد را با ۶ گرم یـدیدپتاسیــم مخلوط کرده و در ۱۰ سی سی آب مقطر حل کرده وحجم آنرا با الکل سفید( اتانول) به ۱۰۰ سی سی میرسانیم

 

برای شناسایی نشاسته میتوان از تنتور یــد بجای لوگول استفاده کرد چون به راحتی در دسترس دانش آموزان در خانه میباشد

کروماتوگرافی  :

 

برای انجام کروکاتوگرافی ونشان دادن آن به دانش آموزان میتوان مقداری فوشین و متیلن بلو (آبی متیلن) را به مقدار چند قطره با هم مخلوط کرد و یک قطره از این محلول را روی کاغذ کروماتوگرافی ریخته  ( در یک سانتی متری انتهای کاغذ) و سپس کاغذ را از همان انتهایی که محلول را روی آن ریخته ایم در یک ظرف محتوی آب مقطر قرار میدهیم بطوری که نیم سانتی متر از لبه کاغذ درون آب مقطر قرار گیرد. بعد از چند دقیقه فوشین و آبی متیلن از هم جدا میشود و فوشین در بالا ی کاغذ و آبی متلین در بخش پایینی از یکدیگر قابل تشخیص خواهد بود. در این روش آب مقطر فاز متحرک و کاغذ فاز ثابت است

روش های متعدد مشاهده تقسیم میتوز:

 

یک سانتی متری انتهایی ریشه پیازی که تازه رویش کرده را قطع می کنیم وبه روشهای زیر تقسیم میتوز را در آن بررسی می نماییم:

 

1-   ریشه را در استو کارمن و اسید کلریدریک یک نرمال به نسبت ده به یک               ( ده سی سی استو کارمن و یک سی سی اسید)  قرار میدهیم سپس ده دقیقه صبر می کنیم و بعد یک تا دو دقیقه ریشه های داخل محلول فوق را روی شعله حرارت می دهیم به طوری که جوش نیاید . سپس نیم میلی متر هر یک از ریشه را روی لامی که یک قطره استوکارمن ریخته ایم قرار می دهیم  و لامل را روی آن می گذاریم و با ته سوزن تشریح یا خودکار به لامل فشار میدهیم تا ریشه له شود این عمل به آ رامی باید صورت پذیرد. سپس زیر میکروسکوپ لام را با   درشت نمایی 100  X  بررسی میکنیم.

 

2-     محلول های زیر را میسازیم:

محلولA= یک حجم HCl غلیظ + یک حجم آب مقطر

محلولB= یک حجم اسید استیک + ســـه حجم اتانول

محلولC= یک حجم محلولB+ یک حجم محلول A

ریشه ها را 15 دقیقه در محلول C و سپس چند ثانیه در محلول B میگذاریم و بعداً روی لام قرار داده و متلاشی میکنیم و سپس چند قطره محلول ویـــولــه روی ریشه های متلاشی شده ریخته و 5 دقیقه صبر نموده و لامل روی آن گذاشته و لامل را فشار داده و سپس نمونه را زیر میکروسکوپ با درشت نمایی زیاد بررسی میکنیم.

 

3-  ریشه ها را داخل اتانول 70% به مدت چند ساعت قرار داده و سپس درون شیشه ساعتی 30 قطره استوکارمن  ریخته و ریشه ها را به شیشه ساعت منتقل میکنیم و شیشه ساعت فوق الذکر را روی دهانه بشر 100سی سی که 70 سی سی آب دارد  قرار می دهیم و زیر بشر شعله گاز را روشن نموده تا آب داخل بشر به جوش آید و تا زمانی صبر می کنیم که در اثر حرارت بخار آب داخل بشر استو کارمن تبخیر شود البته قبل از اینکه تمام استوکارمن تبخیر شود شیشه ساعت را از روی بشر برداشته و دو قطره اسید استیک به آن اضافه می کنیم و سپس ریشه ها را روی لام قرار داده و روی آنها دو قطره استو کارمن می ریزیم  و به نیم میلی متر انتهایی ریشه (سمت کلاهک) با نوک سوزن تشریح ضربه زده تا تعدادی سلول از آن جدا گردد و و مابقی ریشه را از روی لام بر می داریم سپس لامل را روی نمونه گذاشته و دستمال کاغذی را روی لامل قرار داده و با ته سوزن تشریح یا خودکار ضربات آرام و پیوسته را به لامل وارد کرده تا سلولها خوب پخش شوند سپس با درشت نمایی زیاد نمونه را بررسی می کنیم

 

طرز تهیه محلول گیمســا و کاربرد آن:

برای تهیه محلول گیمسا  باید 15/0 گرم پودر گیمســا را در 100 سی سی الکل طبی (اتیلیک) حل میکنیم.

 

از محلول گیمسا برای رنگ آمیزی گلبول سفیـــد استفاده میشود. این محلول هسته های انواع مختلف گلبول سفید را خیلی خوب رنگ آمیزی میکند.

 

چگونه لوگول (معرف نشاسته) بسازیم:

 

یک گرم( یــد) + دو گرم (یدیدپتاسیــم ) + بیست سی سی آب کرده و سپس حجم نهایی را بعد از حل شدن ترکیبات فوق با الکل به 1000 سی سی میرسانیم.

 

از لوگول برای چه استفاده می شود؟

 

از لوگول برای شناسایی نشاسته استفاده میگردد. مثلاً برای آنکه بفهمیم سیب زمینی نشاسته دارد یا خیر  یک سیب زمینی را از وسط نصف کرده و یک قطره لوگول بر روی بخش گوشتی سیب زمینی می ریزیم  اگر رنگ آبی متمایل به بنفش ایجاد شد بیانگر وجود نشاسته در سیب زمینی است.

 

آيا مي خواهيد مسير عبور نور را ببينيد؟

 

باکمک محلول فلوئورسئين ميتوان مسير عبور نور را بررسي کرد. محلول فلوئورسئين را به روش زير بسازيد:

 

يــک گــرم فلوئورسئين + 100 سي سي الکل صنعتی (متانول)

 

در این محلول مسیر عبور نور به وضوح ديده مي شود

 

 

+ نوشته شده در  یکشنبه سی ام آبان ۱۳۹۵ساعت 18:46&nbsp توسط حسین کرمی حمید رضوی گلزاری و علیجانزاده  | 

مسابقه روز آزمایشگاه...
ما را در سایت مسابقه روز آزمایشگاه دنبال می کنید

برچسب : آزمایشگاه, نویسنده : az2ghaem بازدید : 178 تاريخ : چهارشنبه 10 آبان 1396 ساعت: 11:55